Søvn November 06 2013

 

Vi ved alle, hvor vigtigt det er, at vores børn får nok søvn og har regelmæssige søvnmønstre. Det er vigtigt for bl.a. deres energi, indlæringsevne, humør og vækst.

Vi gør meget ud af, at de har et trygt og hyggeligt sted at sove, en godnathistorie, en blød seng, dejligt sengetøj, at der er mørkt  - måske med et lille sovelampe og at vinduet står på klem, så der er frisk og lidt kølig luft.

De færreste af os tager dog denne viden og adfærd med os over i vort eget voksenliv, hvor søvnen stadig spiller en afgørende rolle for vores fysiske velbefindende og psykologiske formåen.

Vi bruger alle 1/3 af  vores liv på at sove, men præcis hvorfor vi har brug for at sove så meget, er endnu ikke klarlagt. Der findes overordnet 3 teorier om, hvorfor søvn er så vigtig.

1)   At vi har brug for at restituere – vi genopbygger.

2)   At vi har brug for at spare energi.

3)   At vi har brug for at konsolidere vores hukommelse og hjerneprocesser.

Hvad videnskaben dog helt klart har påvist er sammenhænge mellem manglende søvn eller søvnforstyrrelser og bl.a. stress, humørsvingninger, vrede, manglende impulskontrol, forhøjet blodtryk, hjerte-karsygdomme, øget behov for stimulanser, angst og depression.

Mens en god søvn øger ens koncentration, opmærksomhed, beslutningsevne, kreativitet, sociale færdigheder og generelle helbredstilstand.

søvn spiller en stor og vigtig rolle gennem hele vores liv. Generelt skal vi sove 8 timer i døgnet. Det er dog vigtigt, at hver enkelt lytter til egen krop og afgør, om han eller hun har brug for lidt mere eller lidt mindre.

For en virkelig god, videnskabelig og underholdende belysning af søvn og dens betydning henviser vi til følgende video.

 

Råd til en god nats søvn:

”Make your bedroom a heaven for sleep”

-       En god seng.

-       Sov helt mørkt.

-       Undgå stærk lys ca. 30 min. før du skal sove. Hvis du læser (bog eller computer),så gør det med lav belysning.

-       Kølig sovetemperatur.

-       Godt sengetøj, der leder varmen væk og lader din krop ånde.

-       Gå i seng og stå op nogenlunde på samme tidspunkt (også gerne i weekenden!).

-       Brug kun sengen til søvn og sex.

-       Spis ikke et stort måltid i timerne før du skal sove. Hvis du er sulten tag gerne en snack f.eks. en banan eller lille             rugkiks med ost. Varm mælk eller kamillete.

-       Drik ikke koffeinholdige drikke 2-3 timer før du skal sove. Optimalt ikke efter frokost.

-       Motioner ikke lige før sengetid.

-       Tag evt. et varmt bad (det efterfølgende temperaturfald ”snyder“ kroppen til at påbegynde søvnprocessen).

Generelt: Gør ting, som du ved er behagelige og gør, at du falder ned og bliver afslappet.

 

Indret dit soveværelse, så du føler dig tryg og godt tilpas. Du skal have lyst til og være glad for at opholde dig i rummet. Hav ikke rod og indret dig så værelset fremstår harmonisk og roligt. Brug din kreativitet til at skabe et rum, der fungerer for dig og din opfattelse af et dejligt sovested.

Forskning viser,at dufte også spiller en rolle i, hvordan vi opfatter eller associerer et rum. Så luft dit sengetøj udenfor engang imellem. Brug lavendelposer på sengetøjshylderne. Hav friske blomster eller brug en duft, du holder af.

Soveværelset er ofte et overset rum, idet det ikke er ”offentligt”, men ikke desto mindre er det rummet, hvor du får mest energi fra gennem hele livet! 

 

csj/nordicnight 

Litt.:

Artikel af Poul Jennum, Dansk Center for Søvnmedicin, Glostrup Hospital

Artikler af Dr. Michael Breus

National Sleep Fundation, USA

Hjerneforsker Russel Foster